Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik mijn droombaan bij een gemeente zou vinden. Ik had mijn mening klaar over raamambtenaren met hun trage besluitvorming en angst voor veranderingen. Positief verrast was ik toen ik een aantal maanden geleden een vacature in mijn netwerk voorbij zag komen, de gemeente Zeist zocht iemand om van Zeist een ‘Smart City’ te maken. Nogal een ambitie voor een middelgrote gemeente, dus ik was meteen getriggerd.

Eenmaal in gesprek bleek dat Smart City geen doel op zich was. De term staat in Zeist symbool voor slim gebruik maken van technologische mogelijkheden, verbindingen leggen, samen oplossingen zoeken voor bestaande (of toekomstige) maatschappelijk vraagstukken. Als adviseur innovatie inspireer ik collega’s om anders naar problemen te kijken, meer te experimenteren en daarbij de samenwerking te zoeken. Samenwerking met collega’s van andere afdelingen, andere lokale overheden, maar zeker ook met inwoners en ondernemers. Alleen slimme mensen maken een regio echt ‘smart’. Minstens net zo belangrijk als slim gebruik van ICT is het ontstaan van een energieke samenleving die, in allerlei verbanden, zelf slimme oplossingen bedenkt.

Inmiddels werk ik bijna een jaar bij de gemeente Zeist en mijn beeld van ambtenaren heb ik bij moeten stellen. Ik heb gelukkig veel gedreven, hardwerkende vlotte collega’s met wie ik aan mooie –en ook best vernieuwende!- projecten werk. Gratis wifi in het centrum, slim gebruik van data, de Z-Battle ideeënstrijd en een visie op Wijk van Toekomst zijn daar voorbeelden van. Ik waardeer het dat er in onze organisatie veel vrijheid en vertrouwen is. Functies zijn niet dichtgetimmerd, waardoor je de ruimte voelt om in goed overleg en op basis van je talenten en passie je baan zelf vorm te geven. Ik maak daar dankbaar gebruik van en ga iedere dag met plezier aan het werk.