Sollicitatietips

Tips voor je sollicitatiegesprek

Yes! Je schriftelijke sollicitatie heeft je een uitnodiging voor een gesprek opgeleverd! Nu gaat het beginnen. Je krijgt nu de kans om je persoonlijk zo te profileren dat wij niet meer om je heen kunnen. 

Als het goed is heb je tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief al het nodige voorwerk gedaan. Je hebt je verdiept in de functie en onze organisatie. En kennelijk heb je dat ook goed gedaan, want je bent uitgenodigd! Om van dit gesprek een succes te maken, zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid om een verpletterende indruk achter te laten. En daar gaan de volgende tips je zeker mee verder helpen!

Wij willen heel graag dat je oprecht, eerlijk en enthousiast bent

Dit is meer dan logisch maar ontzettend doorslaggevend. Wij willen werken met mensen die wij leuk vinden. Dus lach, wees je zelf, ben eerlijk en maak oogcontact, zit recht op en wees enthousiast.

Begin niet meteen met vertellen hoe graag je de baan wilt

Wij weten natuurlijk wel dat je deze baan graag wilt maar daar kom je naar ons idee pas echt achter als je weet wat de baan precies inhoudt. Een goede manier om hier achter te komen is door slimme vragen te stellen tijdens het gesprek. We volgen hierbij de STAR methode, we vragen je naar voorbeelden uit je werkverleden. Bereid dus een paar goede voorbeelden voor.

Wees niet negatief maar positief

We onthouden echt niet alles wat je zegt. Wat jammer genoeg wel blijft hangen is negativiteit. Dus ga niet klagen over bijvoorbeeld je vorige werkgever. Wij zullen dan denken dat als je dit nu al doet, je dit waarschijnlijk straks ook bij ons doet.

Doe onderzoek

Zorg ervoor dat je weet wat de baan inhoudt - vraag een functieprofiel of nadere uitleg. Ga gewapend met enige kennis van onze organisatie naar het sollicitatiegesprek. Daarmee toon je belangstelling en initiatief en het geeft je de kans vragen te stellen tijdens het gesprek.

Wij willen graag dat je vragen stelt die voor jou belangrijk zijn

Wij willen graag weten waarom we jou moeten aannemen. Maar misschien is het wel belangrijker dat jij weet dat jij de juiste persoon op de juiste plaats bent. Daarom de tip om vragen te stellen die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld, hoe je echt iets kunt bereiken binnen gemeente Zeist of zijn er opleidingsmogelijkheden binnen de organisatie? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen de gemeente Zeist? Hoe gaat de verdere procedure na dit gesprek? Door goede vragen te stellen kun je erachter komen of je deze baan echt wilt. Jij blij, dus wij ook blij! Het gaat ons echt om een gesprek met elkaar, wij zijn niet de enigen die vragen stellen!

Nu kun je vertellen waarom je deze baan zo graag wilt

Aan het einde van het interview heb je, als het goed is, een goed beeld van de baan. We zijn erg nieuwsgierig waarom je deze baan zo graag wilt. Wat is je motivatie? Laat ons zien waarom je deze baan wilt en waarom jij als persoon goed bij deze baan past.

De afronding

Waarschijnlijk ben je blij als het gesprek wordt afgerond. Maar blijf nog even bij de les! Meestal word je nog gevraagd of je voldoende informatie hebt. Denk nog even goed na of je echt weet wat je wilt weten. Zorg ook dat je weet hoe de procedure verder gaat en wanneer je iets te horen krijgt.

Onthoud, het gesprek is hopelijk de start van een langere (werk)relatie. En zelfs de meest professionele relaties zijn gebaseerd op echte interacties van mens tot mens.